Teknisk SEO viser til prosessen med å optimalisere nettsiden din for å hjelpe søkemotorer som Google med å finne, gå gjennom, forstå og indeksere sidene dine. Målet er å bli funnet og å få en bedre rangering blant søkeresultatene.
Søkemotorer gir bedre behandling til søkeresultater på nettsider som har visse tekniske karakteristika – for eksempel en sikker tilkobling, et godt design, eller rast lastehastighet – og teknisk SEO er jobben du må gjøre for å forsikre at nettsiden din oppfyller disse kravene. Lær om hva er teknisk SEO i denne artikkelen.
Hvorfor er teknisk SEO viktig?
Teknisk SEO er essensielt fordi det hjelper deg med å bygge en nettside som søkemotorene enkelt forstår. Hvis en søkemotor kan gå gjennom, indeksere og gjengi nettsidene dine korrekt, øker det sjansene dine for å få en god rangering blant søkeresultatene.
Sjekkliste for teknisk SEO
Under finner du en sjekkliste med viktige steg du kan ta for å sikre at den tekniske SEO-en din holder mål.
Ved å følge disse retningslinjene kan du forsikre deg om at sikkerheten og strukturen på nettsiden din møter forventningene til søkemotorenes algoritmer, og dermed blir belønnet med en god rangering blant søkeresultatene.
1. Bruk SSL
Secure Sockets Layer – SSL – er en sikkerhetsteknologi som lager en kryptert lenke mellom en nettserver og en nettleser.
Det er ganske enkelt å se om en side bruker SSL: URL-en starter med «https://» i stedet for «http://».
I 2014 annonserte Google at de ønsket å se «HTTPS overalt», og at sikre HTTPS-nettsider ville få et fortrinn blant søkeresultatene fremfor usikrede sider.
2. Forsikre deg om at siden din er mobilvennlig
Et «responderende» nettsidedesign justerer seg automatisk, slik at det er enkelt å navigere og lese på en hvilken som helst enhet.
Google er tydelige når det kommer til at å ha en responderende side er regnet som en veldig betydelig rangeringsfaktor av algoritmene deres.
Videre, med introduksjonen av Googles «mobil først»-innfallsvinkel til indeksering av innhold, er en responderende nettside viktigere enn noen gang før.
Derfor bør du forsikre deg om at nettsiden din er responderende og vises i best mulig format på både mobil, nettbrett og stasjonær pc.
3. Øk hastigheten på siden din
Søkemotorer foretrekker sider som laster raskt: sidehastighet er ansett som en viktig faktor for rangering.
Det er flere måter du kan øke hastigheten til siden din på:
- Bruk rask hosting, som f.eks. WPX Hosting
- Bruk en rask DNS-leverandør («domain name system»)
- Minimer «HTTP-forespørsler» – bruk minimalt med scripts og plugins
- Bruk kun ett CSS style sheet (koden som brukes for å fortelle en nettleser hvordan den skal vise siden din) i stedet for flere CSS style sheets
- Forsikre deg om at bildefilene dine er så små som mulig (uten å være for pikselerte)
- Komprimer nettsidene dine (dette kan du gjøre med et verktøy som heter Gzip)
- Minimer koden til siden din – fjern unødvendige mellomrom, linjeskift eller innrykk i HTML-en, CSS-en og Javascript-en din (se Googles side om Minify Resoures for å få hjelp med dette)

Core Web Vitals
En metode for å følge med på hvor raskt innholdet laster på nettsiden din, er å Core Web Vitals-metrikken i vårt Site Audit-verktøy.
Core Web Vitals kan deles inn I tre hovedkategorier:
- Largest Contentful Paint (LCP): Dette definerer tiden det tar for hoveddelen av innholdet på en nettside å dukke opp/laste for brukere.
- First Input Delay (FID): FID måler sidens responstid når en bruker begynner å bruke siden for første gang. Dette inkluderer å klikke på lenker, trykke på knapper, og andre spesialtilpassede Javascript-handlinger.
- Cumulative Layout Shift (CLS): Dette er en måling av antall uforventede endringer i sidens layout som påvirker hovedinnholdet på en side.
4. Fiks tynt/duplisert innhold
To farer utviklere av nettbasert innhold er spesielt utsatt for, er tynt eller duplisert innhold.
Tynt innhold viser til blogger, artikler eller nettsider som ikke gir Googlebot mye nyttig ved gjennomgang.
Kanskje er det ingen interne lenker på siden som hjelper bot-ene med å forflytte seg til andre deler av siden din. Det kan også hende at innholdet på siden ikke treffer på det brukerne ønsket å finne med søket sitt.
Et eksempel på tynt innhold kan være en service-side som ikke lenker til noen annen side på nettsiden din, og som ikke egentlig sier noe om tjenestene du tilbyr. I stedet viser den til de ansattes navn og telefonnummer.
Duplisert innhold viser til blogger, artikler eller nettsider med innhold som er identisk med innholdet andre steder på siden din.
Men ikke la deg lure av navnet; nesten identisk innhold (som innhold hvor bare merkenavnet er byttet ut i en produktbeskrivelse) kan også bli merket som «duplisert innhold».
Du kan fikse problemer med duplisert innhold ved å:
- Hindre CMS-en din fra å publisere flere versjoner av samme side eller innlegg (for eksempel ved å skru av Session ID der dette ikke er essensielt for nettsidens funksjonalitet, samt å kvitte deg med utskriftsvennlige versjoner av innholdet ditt).
- Bruke det kanoniske lenkeelementet for å la søkemotorene vite hvor «hovedversjonen» av innholdet ditt beginner seg.
5. Lag et XML-sidekart
Et XML-sidekart er en fil som hjelper søkemotorer med å forstå nettsiden din når de går gjennom den – tenk på det som et slags «søkeveikart» som forteller søkemotorene nøyaktig hvor hver side er.
Kartet inneholder også nyttig informasjon om hver side på nettsiden din, inkludert:
- Når en side ble endret sist
- Hvilken prioritet siden har på nettsiden din
- Hvor ofte siden blir oppdatert
6. Registrer siden din med Google Search Console og Bing Webmaster Tools
Google Search Console og Bing Webmaster Tools er gratis verktøy fra Google og Microsoft som lar deg sende inn nettsiden din til indeksering av søkemotorene deres.
Når du er klar for å lansere nettsiden din, bør du sende inn sidens XML-sidekart (se over) til både Google Search Console og Bing Webmaster Tools så de kan gå gjennom den nye siden din og begynne å vise resultater fra siden blant søkeresultatene sine.
Disse tjenestene lar deg også følge med på den generelle ytelsen til siden din fra et søkemotorperspektiv – andre ting du kan gjøre med verktøyene inkluderer å:
- Teste sidens brukervennlighet på mobil
- Få tilgang til søkestatistikk
- Se backlinks til siden din
- Ta avstand fra dårlige lenker
Konklusjon (Hva er teknisk SEO)
Dette er altså teknisk SEO i et nøtteskall. Det er ganske mye å ta innover seg, og enda har vi bare så vidt skrapt i overflaten her. Det er mye mer å si om den tekniske siden av SEO, og dette vil vi si mer om i våre fremtidige artikler.
Kilder: