SEO står for Search Engine Optimization, altså søkemotoroptimalisering. Det viser til et sett med prosesser som forbedrer synligheten til nettsiden din i søkemotorer (som Google). Alt for å få mer organisk trafikk.
SEO handler i om å møte brukernes søkebehov ved å skape relevant innhold av høyeste kvalitet og sikre den best mulige brukeropplevelsen.
Enkelt forklart betyr det at du forbedrer nettsiden din for å øke synligheten dens når folk søker etter produkter eller tjenester som er knyttet til din forretning på Google, Bing og andre søkemotorer.
Jo mer synlighet sidene dine har i søkeresultatene, jo mer sannsynlig er det at du vil fange oppmerksomheten og trekke potensielle og eksisterende kunder til forretningen din.
De åpenbare fordelene er gratis, passiv nettsidetrafikk i månedsvis.

Hvorfor er SEO viktig? (Hva er SEO)
Hver dag gjennomfører Google-brukere milliarder av søk etter informasjon og produkter. Det er ingen overraskelse at søkemotorer vanligvis er en av de største kildene til nettsidetrafikk.
For å tøyle potensialet til denne trafikken, må du dukke opp blant de øverste søkeresultatene for dine hovednøkkelord.
Sammenhengen er veldig enkel – jo høyere rangert du er, jo flere personer vil besøke nettsiden din.
Organisk resultat nr. 1 har ti ganger høyere sannsynlighet for å bli klikket på enn en side på plass nr. 10.
De tre øverste organiske resultatene får mer enn 50% av alle klikkene.
Her kommer SEO inn i bildet.
Søkemotoroptimalisering spiller en nøkkelrolle når det kommer til å forbedre rangeringen din. Høyere rangering betyr mer trafikk. Mer trafikk betyr nye kunder og mer bevissthet rundt merkevaren din.
Med andre ord: Å ignorere SEO betyr at du ignorerer en av det viktigste kanalene for økt trafikk – og gir plassen din til konkurrentene dine.
Hvordan optimalisere nettsiden din for SEO?
Strategien din for søkemotoroptimalisering kan deles inn i to ulike kategorier: on-page SEO og off-page SEO.
Begge er essensielle for at en SEO-kampanje skal være en suksess, men de fungerer på hver sin måte.
Hva er on-page SEO?
On-page SEO (også kjent som on-site SEO) viser til optimalisering av en nettside for å forbedre nettsidens plassering i søkemotorresultater og få mer organisk trafikk.
On-page SEO sikrer at siden din kan leses av både potensielle kunder og søkemotorroboter. Med god on-page SEO kan søkemotorer enkelt få oversikt over nettsiden din, forstå hva siden handler om, enkelt navigere i strukturen og innholdet på siden din, og dermed rangere siden i henhold til dette.
I tillegg til å publisere relevant innhald av høy kvalitet, innebærer on-page SEO optimalisering av overskrifter, HTML-tags (tittel, meta og overskrift) og bilder.
Det innebærer også å sikre at nettsiden din viser høy grad av ekspertise, autoritet og pålitelighet.

Sjekkliste for on-page SEO:
1. Tittel-tags
Legg til hovednøkkelordene dine i tittel-tags på hver side av nettsiden din. Flere grep fungerer sammen når det kommer til å skrive en effektiv tittel-tag.
- Begrens tittel-tags til 55-60 tegn (inkludert mellomrom)
- Plasser nøkkelordet nær starten av tittelen (BARE hvis det høres naturlig ut)
- Ikke overdriv bruken av nøkkelord
- Inkluder navnet på merkevaren på slutten av hver tittel-tag, adskilt med en skillestrek (|)
2. Overskrifter (H1)
Overskrifter er vanligvis de største ordene på siden, så søkemotorene tillegger dem litt mer vekt enn resten av teksten på siden din. Det er en god idé å bake inn hovednøkkelordene dine i overskriften på hver side, men vær nøye med at tittelen reflekterer det gode innholdet på siden din.
Forsikre deg om at du bare har én H1 per side; alle andre overskrifter skal være H2 eller H3.
3. URL-Struktur
Legg til nøkkelord i URL-ene dine hvis det er mulig. Imidlertid bør du ikke endre alle de eksisterende URL-ene dine slik at de har nøkkelord i dem. Du bør ikke endre eksisterende URL-er med mindre du planlegger å omdirigere de gamle til de nye. Konsulter en proff før du gjør dette.
- Merk menyene og mappene dine på en slik måte at det gir mening for brukerne
- Ikke gjenta nøkkelord i URL-en din mer enn én gang. Nøkkelord er nyttige, men å overdrive påvirker brukeropplevelsen
- Gjør URL-ene så korte som mulig
4. Alternativ tekst for bilder
Alternativ tekst, også kalt alternative tags og alternative beskrivelser, er den teksten som dukker opp på nettsiden i stedet for et bilde dersom bildet ikke blir lastet inn på brukerens skjerm.
Alternativ tekst hjelper også skjermlesingsverktøy med å beskrive bildene for lesere med synsnedsettelse, og gjør at søkemotorer kan gjennomgå nettsiden din på en bedre måte og rangere den.
Å skrive en alternativ tekst til hvert bilde gjør at nettsiden din oppfyller kravene om universell utforming.
Ha følgende ting i mente når du skriver alternativ tekst:
- Beskriv bildet nøye med 8-10 ord
- Inkluder hovednøkkelordene dine der det høres mest naturlig ut
- Inkluder geografisk plassering (f.eks. Oslo) hvis det er relevant
5. Hurtiglastende sider, eller lastehastighet på sider
Google vil hjelpe brukerne sine med å finne det de ser etter fort, slik at de gir en god brukeropplevelse. Å optimalisere sidene dine slik at de laster fortere vil dermed bidra til at nettsiden din blir rangert høyere blant søkeresultatene.
Google har et verktøy som heter PageSpeed Insights som analyserer siden din på mobil og stasjonær enhet og deretter foreslår grep som vil optimalisere hastigheten på siden.
Noen nøkkelfaktorer som påvirker hastigheten på siden:
- Minimere http-forespørsler
- Sikre at serverens responstid er <200ms
- Sett nettleser-caching til minst en uke eller mer
- Skru på Gzip-kompresjon
- Ha bilder som er under 100kb i størrelse (.jpg, .png, .gif)
- Plasser all CSS i et eksternt style sheet
- Minimere all JS, CSS og HTML
- Prioriter lasting av innhold på øverste halvdel av siden «above the fold»
6. Mobilvennlighet
63% av Google-søk kommer fra mobile enheter, og dette tallet stiger hvert år.
Gitt denne statistikken, kommer det antagelig ikke som noen overraskelse at google i 2016 annonserte en boost i rangeringen for mobilvennlige nettsider i deres søkeresultater på mobil.
I 2018 Google gikk også over til å indeksere mobil først, som betyr at de nå bruker mobilversjonen av siden din til indeksering og rangering.
I de senere årene har Google prioritert lastehastighet på mobil som en nøkkelfaktor for rangering.
Du kan sjekke om nettsidene dine er mobilvennlige med Googles mobilvennlige testverktøy.
7. Innholdet på siden
Innholdet på sidene dine må være nyttig for folk. Hvis de søker etter noe som er for spesifikt til å finne siden de, må de kunne finne det de ser etter.
Innholdet må være enkelt å lese og ha verdi for sluttbrukeren. Google har flere ulike metoder for å måle om innholdet ditt er nyttig.
- Ha som mål å ha minst 500 ord med tekst. Selv om det ikke er noen eksakt oppskrift på hvor mange ord en side bør ha, ser det ut til at Google foretrekker at en side har masse flott innhold knyttet til hovednøkkelordene dine
- Teksten må være unik på hver side, ikke duplisert fra andre sider på nettsiden din, og må svare direkte på søkeordene til de besøkende
- Plasser nøkkelordet nær starten av tittelen, men BARE hvis det høres naturlig ut
8. Interne lenker
Å lenke internt til andre sider på nettsiden din er hjelpsomt for de besøkende, og er også hjelpsomt for søkemotorer.
Når du legger til interne lenker, pass på at du har en relevant ankertekst. Ankerteksten er den teksten man klikker på i en hyperlenke (vanligvis er denne i blå, understreket skrift).
For å optimalisere ankerteksten din bør du forsikre de om at hvert ord eller hver frase er relevant for siden du lenker til.
En god tommelfingerregel er å sikre at innholdet på siden din inkluderer 1-3 relevante interne lenker.
Anbefalt verktøy: LinkWhisper (et av de beste verktøyene for en rask og enkel prosess med interne lenker for SEO og bedre rangering).
9. Strukturerte data
Å legge til strukturerte data hjelper Google med å forstå innholdet på en side bedre.
Google bruker også enkelte strukturerte datatyper for å vise «rike resultater» høyt blant søkeresultatene, som en oppskrift med stjernerangering eller steg-for-steg-instruksjoner med en bildekarusell.
Disse rike resultatene dukker ofte opp nær toppen av søkeresultatene, og har generelt en høyere klikkrate enn normale, organiske søkeresultater.
10. Legg til metabeskrivelser
Metabeskrivelser er korte, men levende beskrivelser som utdyper tittel-tags, oppsummerer innholdet på siden og forteller brukere hvorfor de bør lese innholdet ditt fremfor innholdet til noen andre.
Metabeskrivelsen vises under tittelen og URL-en, og bør være kortere enn 160 tegn.
Hva er off-page SEO?
Som du kanskje har gjettet, handler off-page SEO (også kalt off-site SEO) om alle rangeringsfaktorene som ligger utenfor nettsiden din.
For eksempel såkalte «backlinks», altså lenker på andre nettsider som sender brukere til nettsiden din.
Når siden din har mange backlinks fra pålitelige sider, kan de ha en positiv innvirkning på rangeringen din, fordi disse sidene kan overføre noe av autoriteten sin til deg.

Sjekkliste for Off-page SEO:
1. Bygg backlinks (domeneautoritet)
Backlinks til siden din viser Google at innholdet ditt er pålitelig. Derfor kan det å bygge backlinks forbedre domeneautoriteten til nettsiden din. Siden din bygger seg opp et positivt rykte basert på hvor mange backlinks den har.
Å skaffe seg backlinks tar tid og krever at innholdet ditt er av god kvalitet, men det er noen grep du kan ta for å ta aktivt del i prosessen. Du kan for eksempel skrive gjesteinnlegg for andre pålitelige blogger innen din nisje og lenke til innholdet ditt i blogginnlegget.
2. Støtt sosiale bevis
En annen måte å bygge opp påliteligheten din på, er å gi enkle bevis. «Sosiale bevis» refererer vanligvis til slikt som anmeldelser og uttalelser.
Du kan lage en Google Business Profile for selskapet eller nettsiden din som et sosialt bevis.
Andre typer innholdsmarkedsføring kan også fungere som sosiale bevis. Å gjennomføre en spørreundersøkelse og publisere resultatene er et eksempel på noe som beviser at du er pålitelig og profesjonell.
3. Øk tilstedeværelsen din i sosiale medier
Sosiale medier er kanskje en av de viktigste kanalene for forretninger innen netthandel som ønsker å forbedre sin off-page SEO.
Grunnen er at du kan dele innhold av god kvalitet på en hvilken som helst plattform. Dette materialet kan inkludere slående bilder, hovednøkkelord og lenker.
Sosiale medier er i bunn og grunn det stedet man bygger en merkevare, så vi anbefaler å utvikle en helt separat (og komplimenterende) strategi for sosiale medier.
Denne innsatsen vil bidra til din off-page SEO fordi poster og sider på sosiale medier kan dukke opp i søkeresultater.
Hva er viktigst av on-page og off-page SEO?
Det handler ikke om å velge mellom on- eller off-page SEO; det er som å velge mellom grunnmur og tak på huset ditt. On-page og off-page SEO jobber sammen for å forbedre rangeringen din blant søkeresultatene på en komplimenterende måte.
Imidlertid er det anbefalt å få orden på on-page SEO før du fokuserer altfor mye på off-page SEO.
Akkurat som når du bygger et hus, ønsker du å lage grunnmuren før du bygger resten av huset. Og som med en grunnmur, må du kanskje vedlikeholde on-page SEO-en din fra tid til annen.
Kilder: